Masakan kegemaran........ Orang pahang je terer makan ni...
Bahan-bahan :
1. Tempoyak ikut kesukaan nak pekat bubuh banyak..nak cair buh 1 sudu je...
2.Tulang ikut suka
3.Cili api ikut suka
4.Kunyit Hidup 1 inchi
5.Asam keping (Kalau tempoyak tidak cukup masam)
6.Air masak
Cara -cara :
1. Rebus tulang hingga empuk
2.Sambil menunggu tulang empuk, tumbuk cili padi. kunyit hingga lumat
3.Tempoyak dikacau dengan sedikit air untuk melarutkannya... atau nak lebih senang boleh masuk terus kedalam periuk tulang.
4.Masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi + asam keping
5.Rasa garam dan gula
6.Dihidang panas-panas bersama nasi....
TERANGKAT!!!!!!!!!!!
TULANG MASAK TEMPOYAK !!!!!!
No comments:
Post a Comment