Monday, October 24, 2011

STEAK DAGING



BAHAN-BAHAN UNTUK DAGING
  • Daging Lembu
  • Bawang Putih (ditumbuk)
  • Lada Hitam
  • Sos Ikan
BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH LADA HITAM

  • Lada hitam
  • Bawang Putih
  • Sos Cili
  • Sos Tomato
  • Sos Ikan
  • Sis Tiram
  • Garam
  • Gula
  • Tepung Jagung (memekatkan kuah)
  1. Campur bahan-bahan daging tadi dan perap untuk 1 jam
  2. Setelah itu, masukkan daging kedalam periuk atau oven dan masak sehingga empuk (ikut suka) dan masak.
  3. Masukkan bahan-bahan untuk sos tadi didalam periuk kemudian kacau dan rasa manis dan pedas secukupnya.
  4. Tepung jagung di masukkan sedit untuk memekat kuahnya.
  5. Apabila kuah dah siap dimasak.... letakkan daging diatas pinggan dan tuang kuahnye...
  6. Untuk menambahkan kesedapan bubuh sekali sos cili, mayonis n rebusan jagung....

No comments: