BAHAN-BAHAN UNTUK DAGING
- Daging Lembu
- Bawang Putih (ditumbuk)
- Lada Hitam
- Sos Ikan
BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH LADA HITAM
- Lada hitam
- Bawang Putih
- Sos Cili
- Sos Tomato
- Sos Ikan
- Sis Tiram
- Garam
- Gula
- Tepung Jagung (memekatkan kuah)
- Campur bahan-bahan daging tadi dan perap untuk 1 jam
- Setelah itu, masukkan daging kedalam periuk atau oven dan masak sehingga empuk (ikut suka) dan masak.
- Masukkan bahan-bahan untuk sos tadi didalam periuk kemudian kacau dan rasa manis dan pedas secukupnya.
- Tepung jagung di masukkan sedit untuk memekat kuahnya.
- Apabila kuah dah siap dimasak.... letakkan daging diatas pinggan dan tuang kuahnye...
- Untuk menambahkan kesedapan bubuh sekali sos cili, mayonis n rebusan jagung....
No comments:
Post a Comment