Tuesday, October 25, 2011

My SERAWA PISANG


SO YUMMY..... last week my hubby demam... teringin nak makan bubur kacang...hahaha bini dia ni lak g buat pengat pisang...lari dari niattttttttt...

setengah tempat panggil pengat setengahnya panggil serawa...apa pun... terbaekkkkkkk


Bahan-Bahan

  • Santan
  • Pisang Nangka @ abu
  • Gula melaka
  • Gula pasir
  • Garam
  • Susu pekat
  • Daun Pandan
Cara-cara

  • Cairkan gula melaka dan gula pasir didalam periuk
  • selepas cair gula tersebut, potong pisang mengikut kesukaan dan dimasukkan kedalam periuk yang berisi air gula tersebut.
  • Kacau gula dan pisang itu sekali bertujuan untuk mesrakan gula dan pisang.
  • Selepas itu masukkan santan ikut kesukaan inginkan pekat atau pun cair.
  • Masukkan susu pekat (untuk melemakkan kalau tak suka manis, tak bubuh pun tak apa) sedikit dalam anggaran 2 sudu, garam secukup rasa berserta daun pandan yang disimpul.
  • Rasa manis dan lemak pengat pisang tersebut masak sehingga mendidih
akhirnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... wal..lahhhhhhh...........opppsss gambar x cun... tak profesional katakan......






Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

No comments: