SO YUMMY..... last week my hubby demam... teringin nak makan bubur kacang...hahaha bini dia ni lak g buat pengat pisang...lari dari niattttttttt...
setengah tempat panggil pengat setengahnya panggil serawa...apa pun... terbaekkkkkkk
Bahan-Bahan
- Santan
- Pisang Nangka @ abu
- Gula melaka
- Gula pasir
- Garam
- Susu pekat
- Daun Pandan
Cara-cara
- Cairkan gula melaka dan gula pasir didalam periuk
- selepas cair gula tersebut, potong pisang mengikut kesukaan dan dimasukkan kedalam periuk yang berisi air gula tersebut.
- Kacau gula dan pisang itu sekali bertujuan untuk mesrakan gula dan pisang.
- Selepas itu masukkan santan ikut kesukaan inginkan pekat atau pun cair.
- Masukkan susu pekat (untuk melemakkan kalau tak suka manis, tak bubuh pun tak apa) sedikit dalam anggaran 2 sudu, garam secukup rasa berserta daun pandan yang disimpul.
- Rasa manis dan lemak pengat pisang tersebut masak sehingga mendidih
akhirnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... wal..lahhhhhhh...........opppsss gambar x cun... tak profesional katakan......
No comments:
Post a Comment