Thursday, December 24, 2009

Sorry Seems To Be The Hardest Word

What have I got to do to make you love me
What have I got to do to make you care
What do I do when lightning strikes me
And I wake to find that you're not there

What do I do to make you want me
What have I got to do to be heard
What do I say when it's all over
And sorry seems to be the hardest word

It's sad, so sadIt's a sad, sad situation
And it's getting more and more absurd
It's sad, so sadWhy can't we talk it over
Oh it seems to me
That sorry seems to be the hardest word

What do I do to make you love me
What have I got to do to be heard
What do I do when lightning strikes me
What have I got to do
What have I got to do
When sorry seems to be the hardest word

Tuesday, December 15, 2009

Hey Ladies - Rossa

Sudah kubilang jangan terlalu yakin
Mulut lelaki banyak juga tak jujur
Bila sakit hati wanita bisanya nangis

Sudah ku bilang jangan terlalu cinta
Kalau patah hati siapa mau nolong
Seperti langit dan matahari tak bersatu lagi

Hey ladies jangan mau di bilang lemah
Kita juga bisa menipu dan menduakan
Bila wanita sudah beraksi dunia hancur

Hey ladies sekarang cinta pakai otak
Jangan mau rugi hati dan juga rugi waktu
Bila dia merayumu ingat semuanya bohong

Memanglah tak semua lelaki busuk
Namun ladies tetaplah harus waspada
Semogalah kita semua akhirnya
Mendapatkan cinta yang tulus

Sudah kubilang jangan terlalu yakin
Mulut lelaki banyak juga tak jujur
Bila sakit hati wanita bisanya nangis

Friday, December 4, 2009

New Life PART 1


aSSSALAM....

pembuka blog pagi ini dengan Bismillah......

new day has come?????????? new day apo tu... kua..kua... sok 5.12.2009 syu pindah umah.... dari 1 apartment ke apartment yang lagi 1...
jarak dia tak jauh sangat la ok je...

kenapa syu pindah?... tak bayar sewa ke?.. tolong sikit..... takde makna k... syu bayar on time...
takpela apartment yg baru nie nampak macam ok sangat2... dekat dihati gitu mungkin sebab environment dalam rumah kot sweet sangat n segar....... tapi entah la coz tak tido lagi kat umah tu....

bak kata pepatah.. dont judge the book by its cover... so new days. tunggu m y next story after pindah yea.....ok.....

barang sikit tapi nak pindah nie.. poning kepala banyak tau pakai duit..... bayar lori lagi.... beli barang umah lagi....
emmm abis duit gaji dikorek baru pas gaji 10 ari tapi tinggal nyawa2 ikan senak2 je duit bank tu....
next month senak lain plak.... bila nak penuh duit bank nie.... asyik tarah je.... tingi2 abis jadi tanah rata... kua..kua...


Hug & Kiss,

Wednesday, December 2, 2009

CELEBRATE MY BDAY


KUA..KUA..

Bday syu with aine n kumary...... Sambutan 3 serentak..... Kat oFis...

Terima Kasih kengkawan susah2 aje buat jamuan.... makan2.... hadiah lagi...

Bos sporting sesangat...


next bday?.... Boss nye birthday......













Stevie Wonder — Part-time Lover




Call up, ring once, hang up the phone

To let me know you made it home

Don't want nothing to be wrong with part-time lover


If she isn't with me

I'll blink the lights

To let you know tonight's the night

For me and you my part-time lover


We are undercover passion on the run

Chasing love up against the sun

We are strangers by day, lovers by night

Knowing it's so wrong, but feeling so right


If I'm with friends and we should meet

Just pass me by, don't even speak

Know the word's "discreet" with part-time lovers


But if there's some emergency

Have a male friend to ask for me

So then she won't peek it's really you my part-time lover


We are undercover passion on the run

Chasing love up against the sun

We are strangers by day, lovers by night

Knowing it's so wrong, but feeling so right


We are undercover passion on the run

Chasing love up against the sun

We are strangers by day, lovers by night

Knowing it's so wrong, but feeling so right


[Repeat]


I've got something that I must tell

Last night someone rang our doorbell

And it was not you my part-time lover


And then a man called our exchange

But didn't want to leave his name

I guess that two can play the game Of part-time lovers

You and me, part-time lovers

But, she and he, part-time lovers


NOTE : Tadi tengah drive g keje... em pasang radio sinar fm... Lagu ini keudara... layan giler dengar dalam kete.... hehehe teringat lak... syu kenal lagu nie waktu tengok cite dolu2 lakonan a.r badul, salleh yaccop, nd lala, liza burung hantu... heheh apa entah cite dia tak ingat.... pak ahamid gurkha jadi tuan rumah sewea biik kat diornag tu... lawak giler cite tu... salleh yaccop menari-nari kat luar toilet bila a.r badul minta dia jaga pintu coz pin tu toilet tu rosak...kelakars esangat t gk salleh yaccop menari... kurus kerempeng.....Fun sesangat....

Tapi tengah tunggu TV siarkan cite sikit punya gila... best giler cite tu... Dharma, Pakcik Hamid Gurkha, Arway Ibrahim Pendek dan Yusni Jaafar... Gosok gigi ikan.. hehehehe.. main kuda longkang.... lawak zaman dulu memang best....

Tuesday, December 1, 2009

CIRI-CIRI BULAN NOVEMBER

Mengikut kajian Dr Fadzilah Kamsah...


NOVEMBER

- banyak idea dalam kepala
- sukar untuk dimengerti atau difahami sikapnya
- berfikiran terkehadapan
- berfikiran unik dan bijak
- penuh dengan idea-idea baru dan luar biasa
- pemikiran yang tajam
- daya firasat yang sangat halus dan tinggi
- bagus untuk jadi doktor dan kerjaya yang hampir menyamai
- cermat dan teliti
- personaliti yang dinamik
- sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia
- banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra
- berani, pemurah, setia dan banyak kesabaran
- terlalu degil dan keras hati
- apabila hendak diusahakannya sampai berjaya
- tidak suka marah kecuali dikacau dan digugat
- mudah ambil berat tentang orang lain
- pandai muhasabah diri
- cara berfikir lain daripada orang lain
- otaknya sangat tajam
- pandai mendorong diri sendiri
- tidak hargai puji-pujian
- kuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi
- apabila hendak sesuatu cuba sampai berjaya
- badan yang tough
- kasih sayang dan disayangi sangat mendalam
- romantik
- yakin dengan hubungan kasih sayang
- suka duduk di rumah
- sangat rajin berkemampuan yang tinggi
- amanah, jujur dan setia dan pandai berahsia
- tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi
- bercita-cita tinggi

Rawan - Azharina



Biar berjauhan namamu daku sebutkan
Cukup untuk mengisi
Sepi tika pilu menanti
Bukan bintang atau suria bisa menyinar ceria
Namun kau cahaya menerangi jiwa lara
Berperang dengan curiga di firasatku
Andai kau kembali merawat hati rindu

Ku bahagia pabila kau tiba
Kau lenyapkan rawan
Tak usah dikau pergi
Tak ingin lagi
Meruntun hiba dengan sesalan
Kini kuakui
Segala kemaafan kupohon kepadamu
Agar kau mengerti
Hanya cintamu yang terbaik untukku

Biar berjauhan namamu daku sebutkan
Cukup untuk mengisi
Sepi tika pilu menanti
Berperang dengan curiga di firasatku
Andai kau kembali merawat hati rindu

Ku bahagia pabila kau tiba
Kau lenyapkan rawan
Tak usah dikau pergi
Tak ingin lagi
Meruntun hiba dengan sesalan
Kini kuakui
Segala kemaafan kupohon kepadamu
Agar kau mengerti
Hanya cintamu yang terbaik untukku
Kau untukku

Tuesday, November 24, 2009

Fakta atau Auta.... : KARAOKE



Karaoke (カラオケ, Karaoke? dari bahasa Jepun kara, "kosong", dan ōkesutora, "orkestra") (sebutan: IPA: /kɛɹiˈoʊki/, /kæɹiˈoʊki/, atau /kəˈroʊki/; dalam bahasa Jepun /karaoke/; listen (bantuan·maklumat)) ialah sejenis hiburan yang membolehkan seorang individu atau kumpulan menyanyikan lagu terpilih, di khalayak tertentu, dengan iringan muzik yang sedia terakam dalam alat audio visual.

Lagunya biasanya sebuah lagu
pop terkenal, di mana suara penyanyi asalnya dapat dipadamkan atau dikecilkan. Lirik-liriknya biasanya dipamerkan di skrin video, diikuti sebuah simbol atau sejenis warna yang akan berubah, untuk memandu penyanyinya.

note: Persoalannye adakah kita tidak dibenarkan pergi ke karaoke... Adakah salah kalau seseorang individu pergi ke karaoke... adakah kita menyanyi karaoke akan dituduh sebagai insan yang sosial, insan yang liar dan di pandang serong?....

so fikir-fikirkanlah......




sUMBER : wIKIPEDIA

Siti Sarah - Lirik Kesetiaan

Kesetiaan menghalangi
Kupindah ke lain hati
Dan tak ingin ku melukai

Mendambakan cinta ini
Hanya kekalnya denganmu
Tapi kudrat tak di tanganku

Padamu kualunkan rinduku
Sayang jadi sendu
Tinggalkan lara putus cintaku

Di akhir kali pertemuan pilu
Tahu kau meninggalkanku
Kau palitkan kesal menunggumu

Kesalahan kau pautkan di jiwaku
Kau nampakkan keangkuhanmu
Kurelai cinta tak suci ini pergi

Kuhayunkan langkah kaki
Meraih cinta yang suci
Moga ada insan yang luhur... sehati( solo )

Segaris nada rindu
Hilang jadi sendu
Tinggalkan lara putus cintaku

Di akhir kali pertemuan pilu
Tahu kau meninggalkanku
Kau palitkan kesal menunggumu

Kesalahan kau pautkan di jiwaku
Kau nampakkan keangkuhanmu
Diri ini tak kau hargai
Kesalahan kau pautkan di jiwaku
Kau nampakkan keangkuhanmu
Kuredhai cinta tak suci ini pergi... jauh
Cinta lalalalala... kudambakan...
Yang terbaik

Monday, November 23, 2009

Selamat pagi Semua... Good morning SunShine.....

Emm baru je balik dari kg.... bestnye..... rileks tengok tv....
semoga hari ini, esok dan seterusnya membawa seribu erti buat ku... membawa hikmah dan membawa serta diberikan kegembiraan buat ku..... Umpama matahari dan pelangi dibawah nie.... secantik dan semekarnye.......

Emm 2,3 arini asal pagi hujan membawa ke petang.... Bestnye kalau hari cuti lagi best..... emm tak sabarnye nak mulakan hidup baru?... ingat orang yang dah kawen je akan ada kehidupan baru.... heheheh after everything was settel down i will let all of know.....

macam mana eik keadaannye... harap best and tak menyusahkan orang...... tak lama nak raya haji.... emmm rasanye tahun nie xda saper yg buat korban.. tengok la untung2 ada dapat gak daging......

selalu raya haji meriah ke eik?.... ada kuih2 juga ke.. tempat syu biasa je... mungkin ada la petang tu dapat makan sup... nyum..nyum....

how i fell today?... emm a little bit great... ok la... 20 % boring....10% jiwa kacau... hahahah sapa yang kacau..... sendiri tanggung la.... malas nak cite...... bila fikir2 kira2... congak2 budget bulan nie... rasa nak domam pun ada..... memang miss terus... memang sakit n pokai nie....

emmmm anyone can help meeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
plz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
try to be cheer........ cheer up.... cheer leaders(aik ada masuk ke..... ????)...........

Suka ku tengok sahabat aku bahagia............... U know who u are my dear....








Friday, November 20, 2009

7 Tips mudah untuk CERIA


Setiap manusia tidak dilahirkan untuk berdukacita, sengsara dan derita. kebahagiaan sebenarnya milik kita semua. Dan bagaimana kita menterjemahkan kebahagiaan adalah mengikut pilihan yang kita setkan dalam minda. Atau pepatah dalam bahasa Inggeris berbunyi "You are not born happy and you are not born sad. Happiness is a choice and a state of mind".Anda berhak untuk memilih untuk bersedih atau bergembira. Di sini saya akan memberikan 8 tip yang simple supaya anda lebih menghargai kehidupan anda dan menjalani hidup dengan gembira.



1. Hidup bukan sempurna

Kita semua tahu bahawa kehidupan kita bukan selalunya gembira sentiasa, ada kalanya ia membuatkan kita sedih, kecewa dan hampa. Apa yang perlu anda lakukan adalah menerima semuanya dari sudut positif. Simpan dalam minda anda bahawa sesuatu yang pahit itu ada penawarnya, percaya bahawa ada manusia lain di luar sana yang lebih 100 kali menderita daripada kita.

2. Jangan Berdendam

Dendam adalah penyebab utama yang menghalang anda untuk hidup gembira. Tidak kira dengan siapa anda berdendam anda perlu membuangnya. Kebanyakkan daripada kita meletakkan peristiwa pahit yang kita alami disebabkan orang kedua dan sering menyalahkan orang lain yang menyebabkan anda tidak bahagia. Menjadi pendendam menyebabkan anda kehilangan tenaga positif dan memudahkan orang lain mengunakan kelemahan ini untuk menjatuhkan anda.

3. Mencintai dan menghargai

Luahkan perasaan cinta, menghargai persahabatan, menceriakan dan menghangatkan suasana dalam hubungan sesama manusia. Ringankan lidah anda untuk mengucapkan kata-kata penghargaan dan pujian kepada setiap orang disekeliling anda. Dengan bertindak sedemikian, anda akan memperolehi respon yang positif daripada setiap orang yang pernah anda hargai dan puji sebagai balasan.

4. Bekerja dengan gembira.

Anda menghabiskan banyak masa untuk bekerja, oleh itu pastikan anda melakukan sesuatu yang anda gembira lakukannya. Jika anda tidak gembira dengan kerja anda sekarang, kehidupan anda pasti sengsara. Jika kerja tersebut bukan dalam bidang kerjaya yang anda minati, buat satu perancangan yang perlu supaya anda dapat menikmati kerja yang mengembirakan.

5. Jaga Kesihatan

Jika anda inginkan kebahagiaan maka anda perlu menghargai diri sendiri. Kesihatan diri adalah senjata kepada kesihatan mental. Pastikan anda sentiasa berada pada mengamalkan makanan seimbang dan melakukan senaman. Dengan demikian anda akan dapat merasakan satu kekuatan yang penuh dengan tenaga dan semangat untuk menjalani kehidupan dengan lebih gembira.

6. Buat perkara yang anda benar-benar ingin lakukan.

Kita tidak dapat buat semua perkara yang kita inginkan namun kita boleh melakukan sekurang-kurangnya beberapa perkara yang kita inginkan dalam hidup. Lakukan sesuatu yang anda benar-benar ingin lakukan dan berusaha mencapainya agar anda memperolehi kepuasan dan merasai kejayaannya.

7. Rancang hidup dengan baik

Mereka yang mempunyai perancangan dan objektif dalam hidup lebih bahagia daripada mereka yang tidak mempunyai perancangan hidup. Mudah sahaja kerana jawapannya, mereka ini lebih menghargai setiap masa yang mereka gunakan untuk mencapai setiap matlamat yang mereka rancang.


Credit : http://kedaikopi2020.blogspot.com/

Lirik Camelia – Irwansyah



Camelia maafkanlah aku
Karena ku tak bisa temani tidurmu
Camelia lupakanlah aku
Jangan pernah lagi kau temui aku

Kau wanita terhebat
Yang pernah singgah di hatiku
Kau wanita yang tegar
Aku mohon lupakan aku

Sudahlah jangan menangis lagi
Ku rasa cukup sampai di sini
Mungkin di suatu saat nanti
Kau temui cinta yang sejati

Sudah cepat lupakanlah aku
Jangan pernah ungkit masa lalu
Ku takut kekasihku pun tahu
Kau pernah menjadi simpananku

Camelia…
Kau wanita terhebat

Yang pernah singgah di hatiku


NOte : Lagu yang simple dan sedap didengar......

Wednesday, November 18, 2009

Selamat Ulang Tahun Sayang - Imran Ajmain

Yang tulus ikhlas
Ingin sekali sekala dirinya dibalas
Walau hanya dengan dakapan di angin lalu

Yang selalu memberi
Ingin sekali sekala jadi penerima
Cukup dengan salam dan manis doa

Aku ingin kau merasakan hebatnya cinta
Dan leburkan saja serpihan calar derita

Selamat ulang tahun sayang
Kini kau bersayap, pergilah terbang
Rentaslah langit cita cita mu
Harap nanti kita 'kan bertemu

Selamat ulang tahun sayang
Janganlah engkau tak terbang pulang
Ku nanti penuh kerinduan
Selamat tinggal, selamat jalan

Aku hanya inginkan engkau setia
Kerana setia yang mencipta bahagiamu


Ada kaitan ke lagu ini dengan syu... memang takde kaitan memang takde makna.... tapi disebabkan tajuk lagu dia selamat ulang tahunkan... kena plak dengan ulang tahun syu so kira leh la masuk sikit.... bab tajuk je la... kua..kua...

Nothing new only hard feelings.......... wow!!!!! hard feelings dengan siapa kah tue...ada kaitan ke dengan birthday aritu..... peuiiii !!!! xde makna...... ada syu kisah....... kua..kua... xde la... xde maknanye..... gurau2 aje..... emmm

Pagi yang cerah kini sudah gelap.....

Tuesday, November 17, 2009

HAPPY BIRTHDAY TO ME.....















Syukur kepada allah s.w.t kerana pada saat ini syu masih bernafas dibumi yang yang bertuah ini. Hari jadi yang ke....... 26. Terima kasih kepada ibunda tercinta kerana pada tarikh 16.11... beliau bersusah payah melahirkan diriku ini kedunia.....

Hanya allah s.w.t yang dapat membalas jasa baik serta pengorbanan beliau... amin..

Age 26... ada apa dengan age tu... as usual perjalanan hidup masih jauh... perjalanan dan perancangan masih jauh... impian dan matlamat masih lagi ada yang tak tercapai.... azam baru sudah muncul..... untuk jatuh dan bangun kehadapan insyallah......

Penat sebelum 26 tahun bila jatuh dan ditertawakan... Bila jatuh dipersendakan dan bila jatuh diperbodohkan....

Insyallah... harap hari2 yang akan datang membawa seribu erti kepada syu, diri syu, keluarga syu, kerjaya syu dan juga kehidupan syu....

Allah s.w.t tidak akan mengubah nasib seseorang sebalik kita yang mengubah nasib kita sendiri....

Perjalanan kita masih jauh...... Tiada temui noktah..... Berdirilah dengan kaki sendiri jangan difikirkan insan lain....... jangan difikirkan orang lain.....

Umur 26 ni... macam2 perancangan ada... bak kata orang macam2 ada.....heheheh pe2 pun... wish me all the best.... ayat merapu meraban.....

Terima kasih kepada keluarga ku, ibunda, abang2 ku, sahabat handai dan sedara mara yang sms, email, call belanja makan semua tu eik....

Thanks a lot.... Syu hargainye..... so jumpa lagi..............................

Friday, November 13, 2009

Stacy - Pakai Buang


Kenapa bah kau berubah...kenapa bah (2x)

Hello...kenapa kau tak jawab telefon
dah berlepuh jari menekan nombor sama
lepas berkali kali ku cuba

Ku sangka kau betul...betul jatuh cinta
bodoh sungguh untuk terus percayah
abis madu sepah dibuang sahaja

Ref:Cinta ku bukannya jenis pakai buang
biar lah lebih dari sehari
apakah kau sangka ku cinta segera
sakitnya hati dipermain

Cinta ku bukannya jenis pakai buang
tidak mungkin hanya sementara
apakah kau sangka ku cinta segera
bayangkan la apa ku rasa
Kenapa bah kau berubah...kenapa bah (2x)

Baru saja kenal
kau muncul semula
mengatakan kau sudah berubah
pujuk rayu sampaikan runtuh ke lutut
hampir hampir ku mengalah
untuk memberi kita peluang kedua
tapi kini ku lebih arif
untuk percaya janji lelaki..yeaahyeaahh

Ref:Kenapa bah kau berubah...kenapa bah.. (4x)

Jangan..jangan...jangan permainkan



NOTE : Ada kena mengena dengan syu ke lagu nie... oh !!! tidak..... Oh my LV..... heheh takde lah... lagu nie best coz rancak and simple la.... kalau tgh drive dengar lagu nie... wow memang best hilang tension jap tapi kaki tekan minyak lebih2... ish..ish...!!! jangan tu... pe2 pun... enjoy this song ok.... mp3 cari sendiri....

Thursday, November 12, 2009

PISAU CUKUR.............. jeng..jeng..jeng...


Pisau Cukur?.... ada kena mengena dengan syu ke?.... ada kaitan ke?... memang ada... kaitannye baru pas tengok cite nie semalam.... cite nie memang best sesangat dari awal hingga akhir cite asyik gelak je.... coz cite dia rileks je menghiburkan..... watak bersahaja fazura tu memnag best dan maya karin memnag lawa..... cite ini memnag best coz menggunakan nama2 besar seperti Rahim Razali, Umie Aida, Khatijah Tan, dan tak lupa nabil raja lawak yang menceriakan lagi cite ini... olaaaaa......

As usual lakonan aaron yang macho dan eizlan yusuf yang rileks..... new actor.... (gigi besi) ehheh sapa yang tengok cite nie tau la... ok juga percubaan yang bagus....... dan berkesan.... walaupun cite ini rileks bukan sekadar lucu tapi messages dia yang ok cuba bab penyiasatan tu mungkin boleh buat dengan lebih extreme lagi..... pe pe pun dari 5 star syu bagi 3 1/2 star.....
Best..best.... oh my Louis Vuitton.... My Jimmy Choo...... My Prada... Nice words....


SINOPSIS : Pisau Cukur mengisahkan 2 gadis jelita, Bella (Maya Karin) dan Intan (Nur Fazura) yang pergi bercuti di atas kapal mewah Putri Duyung dengan harapan untuk dapat mendampingi lelaki berpoket tebal.Bella cuba mendampingi seorang duda, Datuk Hisham (Eizlan Yusoff). Namun dia telah mempergunakan seorang jejaka kacak, Faqir (Shahredza Minhat) untuk mencapai impian itu.

Intan pula telah berdampingan dengan Datuk Salleh (Rahim Razali) yang kebetulan datang belayar bersama 3 isterinya (Khatijah Tan, Umie Aida dan Sharifah Sofia). Namun Intan cuba membuktikan bahawa kecantikan dirinya datang bersama minda yang bijak. Lalu dia telah membantu seorang detektif, Ari (Aaron Aziz) menyiasat misteri pembunuhan Datuk Salleh yang seterusnya terjadi di atas kapal itu.

Siapakah yang telah membunuh Datuk Salleh dan apa motifnya? Bagaimana pula dengan Bella? Adakah dia berjaya dalam misinya untuk menawan hati Datuk Hisham? Semua akan terjawab apabila Pisau Cukur menemui anda mulai 5 November ini dan bersedialah untuk ketawa dan terus ketawa dalam pawagam!




CRDIT : SINOPSIS CITE DARI MURAI.COM

Wednesday, November 11, 2009

WEDDING OF THE YEAR....

Assalam... ketemu lagi tapi kali nie exclusive dari wedding of the year... Ye ke nie.... tak pe asalkan bahagia... siapa nye wedding nie?..... adalah.... biarlah rahsia...

Syu doakan semoga mempelai ini dirahmati allah swt dan berbahagia hingga ke akhir hayat... amin...............


So check this out !!!!!



















p/s : Gambar ni hak exclusive dan hak milik saya... AMARAN KERAS......Sebarang pencetakan semula, pengambilan gambar secara sengaja atau tidak sengaja dilarang sama sekali...... Gambar ini untuk tujuan perkongsian diantara sahabat handai sahaja....


Sebarang persoalan sila email kepada saya....

Thursday, November 5, 2009

Bertamu di Kalbu - Jaclyn Victor

Ku genggam semilir malam
Tika rembulan menyinari
Lalu ku menadahkan
Kata cinta nan suci
Dan akan ku hembuskannya
Tika malam syahdu

Kerana dalamnya
Kasih sedalam lautan
Setinggi mentari
Tak mampu digapai
Oleh khayalan insani
Cuma dinaluri

Katakan bara melecur diri
Bisa memercik jalan nan luka
Dengan selasih balut pedih ngeri
Tiada berpaling setia

Adalah sejarah jadi saksi
Bulan bintang menghangat kasih suci
Kita pun terpaut dan bersatu
Dalam bebayang mimpi berseri

Ku layarkan asmara
Di pelabuhan setia
Akan ku rentangkan
Sang pelangi suci
Yang pastinya anggun di hati
Bertamu di kalbu

Wednesday, November 4, 2009

Survivor - Eye Of The Tiger

Risin' up, back on the street
Did my time, took my chances
Went the distance, now
I'm back on my feet
Just a man and his will to survive

So many times, it happens too fast
You change your passion for glory
Don't lose your grip on the dreams of the past
You must fight just to keep them alive

Chorus:
It's the eye of the tiger, it's the cream of the fight
Risin' up to the challenge of our rival
And the last known survivor stalks his prey in the night
And he's watchin' us all in the eye of the tiger

Face to face, out in the heat
Hangin' tough, stayin' hungry
They stack the odds 'til we take to the street
For we kill with the skill to survive

Chorus
Risin' up, straight to the top
Have the guts, got the glory
Went the distance, now
I'm not gonna stop
Just a man and his will to survive

TODAY'S QUOTE


Kelip-Kelip Disangka Api,

Kalau Api Mana Puntungnya

Hilang Ghaib Disangka Mati,

Kalau Mati Mana Kuburnya.




CREDIT : IMRAN AJMAIN SONG

Tuesday, November 3, 2009

KAMPAR OH!!! KAMPAR


ASSALAM...

emm sejak akhir-akhir nie kampar famous pulak..... tapi bukan famous sesuatu yang membangakan tapi sesuatu yang menyayat hati.... lepas kes jambatan di kuala dipang walaupun hakikatnya kuala dipang tu jauh sikit dari kampar tapi dah nama sekawasan so orang pun cakap la kuala dipang kampar.....

Kes terbaru pula terjadi dekat kg batu berangkai hanyut dibawah arus di air terjun batu berangkai.... kesian dan sedih... tapi kenapa musim hujan-hujan ni nak mandi dekat air terjun tu.... dah ajal katakan... kita tak mengetahuinya.... ajal tak kira tempat...

Tak silap syu... syu pernah g sekali je air terjun tu tapi sungai dia selalu gak g waktu zaman kegemilangan dolu2.... best sangat tapi air kat situ jernih dan memang deras.... kami pun waktu tu risau juga.... takut air deras.....

Kat sini ada picures gambar air terjun tu....



So welcome to

AIR TERJUN BATU BERANGKAI , KAMPAR











CREDIT PICTURES :

1. http://evydyana-poohtigger.blogspot.com/2008_06_01_archive.html

2. http://dkraszbatu.blogspot.com/2008/11/air-terjun-batu-berangkai.html

3. http://pdtkampar.perak.gov.my/images/pelancongan/06120431-759.jpg

Monday, November 2, 2009

Amalan Minum Rasullullah


Rasulullah SAW amat menyukai minum madu yang dicampur dengan air sejuk.Amalan ini untuk tujuan amalan kesihatan. Rasulullah SAW juga suka minum air sejuk dan mencicip madu sebelum makan apa-apa diwaktu pagi.



Antara khasiat amalan-amalan ini ialah:


1.Menghilangkan balqham (kahak/lendir)


2.Mencuci perut


3.Membuang sisa-sisa makanan yang tertinggal didalam perut yang tidak dicernakan dengan sempurna dan menolaknya ke usus besar


4.Menghapuskan sukatan dalam usus, menghilangkan senak perut dan sedu


5.Memperbaiki fungsi buah pinggang, limpa dan hati.



Rasullah SAW suka minum air yang telah disimpan semalaman didalam suatu bekas.


Minuman Manis dan Sejuk


Aisyah (ranha) meriwayatkan bahawa:


" Diantara banyak-banyak jenis minuman, Rasulullah saw suka minuman manis dan sejuk"


Hadis bermaksud, baginda mengemari minuman manis dan sejuk, campuran madu atau nabiz (rendaman buah tamar).


Didalam suatu doa Rasullah ada menyebut


" Ya Allah kurniakanlah aku dengan cintaMu yang lebihbesar dari cintaku kepada nyawa, harta,anak dan cintaku kepada air sejuk"


Ini memberi isyarat bahawa sudah tentu minuman air sejuk itu mempunyai khasiat yang lebih besar.Adapun minuman jika terkumpul didalamnya kemanisan dan kesejukan akan menjadi asbab yang paling bermanfaat untuk penjagaan kesihatan tubuh badan


Ini sekali gus berperanan bahan pemakanan dan mencernakan makanaan yang masuk kedalam tubuh lalu menyalurkannya keseluruh anggota badanRingkasan adab minum


1.Gelas atau cawan hendaklah dipegang dengan tangan kanan


2.Bacalah " Bismillah"


3.Minum dengan tiga nafas


4.Minum dalam keadaan duduk


5.Jangan bernafas kedalam air. Setiap kali berhenti minum arahkan pernafasan ketempat lain.


6.Setiap kali berhenti minum (pada setiap penafasan) bacalah Alhamdullilah


7.Jika tidak ada tempat untuk duduk adalah diharuskan minum sambil berdiri


8.Minum dari baki air yang telah diminum oleh orang lain


9.Hadis menyatakan bahawa saki baki air minuman seseorang Islam adalah ubat untuk penyakit


10.Jangan terus minum selapas dari melakukan persetubuhan ataupun setelah selesai mengerjakan kerja-kerja berat. Jazakallah hu khairan kathiraa



CREDIT : Foward Email by Siti Ella.


Wednesday, October 28, 2009

QUOTE

"Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari..

Dia datangkan petir dan kilat....

kita menangis dan tertanya-tanya,kemana hilangnya sinar..

Rupa-rupanya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.."

Tuesday, October 27, 2009

N SYNCS : "For The Girl Who Has Everything"





You drive a pretty car - you know how fine you are
And nobody needs to say it.. no way..
They love the clothes you wear - they compliment you and I
Just love the way you play it...

But the only thing you dream of - money can't buy for you..
Ohh..
And in my dreams I make your wish come true

For the girl who has everything
I bring you love
I bring you love
Cause the girl who has everything can't get enough
Of my love

Why do you run and hide? - Say what you feel inside
Why must you always fake it?
Girl you need to understand
Your heart is safe within my hands and
I promise I'll never break it...ohh..

I know that you still dream of what money can't buy for you
And in my dreams I'll make your wish come true

For the girl who has everything
I bring you love
I bring you love
Cause the girl who has everything can't get enough
Of my love
If you just let me try - my baby listen
I'll help you find what you've been missing
You gotta listen to your heart and not your mind

SEKADAR RENUNGAN UNTUK DIKONGSI BERSAMA

Sekadar renungan.... ........

Buat peringatan buat diriku yang sering terlepas pandang. Aku telah menemui sebuah rumah yang usang. Rumah itu hanya berdindingkan buluh bertanggakan batang kelapa. Di serambi rumah itu ada beberapa anak kecil yang kelihatan lesu dan letih. Aku hampiri mereka lalu bertanya kepada yang paling tua antara mereka, seorang kakak yang berumur baru kira-kira 11 tahun:

"Mana emak? ""Mak pergi menoreh," jawabnya.
"Mana bapak?" "Bapak pergi kerja..."
"Habis tu adik yang kecil ini siapa yang jaga?"

Di situ ada seorang bayi dalam lingkungan umur 5 bulan.
"Adik ini sayalah yang jaga." Jawab budak berkenaan.
"Awak ada berapa orang adik-beradik? ""Sepuluh."
"Adik ni yang ke berapa?""Saya yang kelapan."
"Mana abang-abang kamu pergi?" "Tolong emak menoreh."
"Adik puasa hari ini?""Sama je pakcik, puasa ke tidak.. Kami ni makan sekali je sehari..." Jawabnya.

Mendengar kata-kata itu aku sungguh terharu.
Lalu aku bertanya lagi
"Adik bersekolah dimana?""Saya tak sekolah.. Emak bapak tak mampu..
". "Bapak kerja apa?""Tangkap ikan kat sungai nak buat lauk bukak puasa ".

Budak itu memberi tahu, lebih baiklah bulan puasa berbanding bulan lain kerana pada bulan puasa mereka dapat makan kuih. Ada saja orang yang hantar. Aku berlalu dari situ dengan seribu-satu keinsafan.

Kebetulan di simpang jalan ada orang menjual daging lembu tempatan.. Aku beli satu kilo tulang lembu. Di kedai runcit pula, aku beli rempah sup dan sepuluh kilo beras untuk disedekahkan kepada keluarga itu.

Bila sajaaku beri barang-barang itu pada adiknya, dia melompat kegembiraansambil menjerit "Yeh yeh..! Kita dapat makan daging malam ni..!".

Aku bertanya kepada si kakak mengapa adiknya girang sangat. Dia memberitahu aku, sejak dari raya korban tahun lepas baru sekarang mereka berpeluang makan daging lembu sekali lagi.

Seminggu kemudian aku datang lagi kerumah itu. Bila mereka melihat aku datang, mereka girang menyambutku dipintu rumah. Kebetulan pada hari itu aku sempat berjumpa dengan ibu mereka.

Sungguh menyedihkan cerita yang aku dengar: Anak yang berumur 4tahun itu memberitahu padaku bahawa mereka sudah seminggu makan suptulang yang aku berikan hari itu.

"Tiap-tiap hari mak buat sup, sedaplah Pakcik.."

Aku bertanya kepada emaknya macam mana dia lakukan hinggakan sup itu boleh tahan sampai satu minggu? Dia memberitahu padaku bahawa pada hari pertama dia merebus tulang itu,dia telah berpesan kepada anak-anaknya agar tidak membuangkan tulang yang telah dimakan. Dia kutip semula semua tulang-tulang itu dan merebusnya semula untuk dimakan pada hari berikutnya. Itulah yang dia lakukan setiap hari.
Dia berkata

"Kalau tidak dapat makan isi, hirup air rebusan tulang pun dah lebih dari cukup untuk anak-anak saya. Dia orang suka sangat.

"Aku bertanya lagi "Upah menoreh berapa makcik dapat?""Cuma RM3.00 sehari."

"Ayahnya bekerja macam mana" "Kalau dia dapat ikan itulah yang dibuat lauk setiap hari."

Rupa-rupanya aku terlupa bahawa aku sebenarnya hidup dalam keadaan mewah..

Pernahkah anda menghirup air rebusan tulang yang direbus semula sepanjang hidup anda? Atau adakah anda buang saja tulang itu beserta daging-daging yang ada padanya kerana anda kata ianya "TAK SEDAP"?

Mungkin kita sudah terbiasa hidup senang hinggakan kita lupa bahawa kalau pun kita susah,masih ramai lagi orang yang lebih susah dari kita.


CRDIT : Foward email by ANITA from Taman2 Syurga

Emm BLUES TUESDAY...

Bosan ... Pagi nie rush sungguh.... Kelar awal tapi ada family matters jap so setelkan hal tu dulu.... Lepas tu terus shoot g ofis seberapa pantas......

Ya allah nasib x accident tadi..... leh kawal kereta kalau tak..... cuak gak la... insyallah under control...



Ini pasal nak rush sangat and fikiran lak serabut fikir macam2.....

Nasib menyebelahi syu.... amin.......





Monday, October 26, 2009

PENAT....PENAT...PENAT...

Penat sangat.... Aku penat sangat memikirkannya...
Memikirkan masalah yang hujungnye tidak ku ketahui jawapanya....
Lagi ku fikirkan masalah ini semakin ianya menguji ketabahan ku..
Umpama makin ku kejar semakin ianya jauh pergi dari ku...
Semakin ku kejar semakin jauh ianya hilang dari ku...
Penat difikirkan penat akan segala-gala yang termaktub buat ku....
Aku terima dengan redha.......................

Friday, October 23, 2009

Bukan Diriku


Artis: Samsons
Tajuk : Bukan Diriku

Setelah kupahami
Ku bukan yang terbaik
Yang ada di hatimu
Tak dapat kusangsikan
Ternyata dirinyalah
Yang mengerti kamu
Bukanlah diriku

Kini maafkanlah aku
Bila ku menjadi bisu
Kepada dirimu
Bukan santunku terbungkam
Hanya hatiku berbatas
Tuk mengerti kamu

Thursday, October 22, 2009

Mirwana - Aku Tanpa Cinta-Mu

Artist : Miwarna
Lirik Lagu : Mirwana - Aku Tanpa Cinta-Mu

Telah ku mungkiri janjiku lagi
Walau seribu kaliKu ulang sendiri
Aku takkan tempuh lagi
Apakah kau terima cintaku lagi
Setelah ku berpaling
Dari pandanganMu
Yang kabur kerna jahilnya aku

Mengapa cintaMu tak pernah hadir
Subur dalam jiwakuAgarku tetap bahagia
Tanpa cintaku tetaplah Kau di sana
Aku tanpa cintaMu
Bagai layang-layang terputus talinya

Telah ku mungkiri janjiku lagi
Walau seribu kali Ku ulang sendiri
Aku takkan tempuh lagi
Apakah kau terima cintaku lagi
Setelah ku berpaling
Dari pandanganMu Yang kabur kerna jahilnya aku

Masihkah ada sekelumit belas
Mengemis kasih Mu Tuhan
Untukku berpaut dan bersandar
Aku di sini kan tetap terus mencuba
Untuk beroleh cintaMu
Walau ranjaunya menusuk pedih

Ayat Al-Kursi

Dalam sebuah hadis, ada menyebut perihal seekor syaitan yang duduk di atas pintu rumah. Tugasnya ialah untuk menanam keraguan di hati suami terhadap kesetiaan isteri di rumah dan keraguan di hati isteri terhadap kejujuran suami di luar rumah.


Sebab itulah Rasulullah tidak akan masuk rumahsehingga Baginda mendengar jawaban salam dari isterinya. Di saat itu syaitan akan lari bersama-sama dengan salam itu.

Hikmat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-hadis:

1) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi bila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

2) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

3) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, dia akan masuk syurga dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT akan memelihara rumahnya dan rumah-rumah disekitarnya.

4) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap shalat fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur, setiap perbuatan orang yang benar, pahala nabi2, serta Allah melimpahkan rahmat padanya.

5) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya - mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

6) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang, Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid..

7) Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan niscaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.
Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah S..A..W. bersabda,"Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat...""Utamakan SELAMAT dan SEHAT untuk Dunia-mu, utamakan SHOLAT dan ZAKAT untuk Akhirat-mu"Subhanallah. ..

Sekarang anda mempunyai 2 pilihan :

1. Biarkan articles ini tetap dalam mailbox anda. Insya Allah tidak akan ada sesuatu yang terjadi pada diri anda.

2. Forward articles ini ke sejumlah orang yang anda kenal dan InsyaAllah redha Allah akan dianugerahkan kepada setiap orang yang anda kirim. AMIN......

CINTA

Menatap jalan yang menjauh
Tentukan arah yangg ku mau
Tempatkan aku pada satu
Peristiwa yang membuat hati lara

Di dekat engkau aku tenang
Sendu matamu penuh tanya
Misteri hidup akan kah menghilang
Dan bahagia di akhir cerita

Cinta tegarkan hatiku
Tak mau sesuatu merenggut engkau
Naluriku berkata
Tak ingin terulang lagi
Kehilangan cinta hati
Bagai raga tak bernyawa

Aku junjung petuamu
Cintai dia yang mencintaiku
Hati yang dulu belayar
Kini telah menepi
Bukankah hidup kita
Akhirnya harus bahagia

Cinta
Biar saja ada
Yang terjadi biar saja terjadi
Bagai manapun hidup
Memang hanya cerita
Cerita tentang meninggalkan dengan ditinggalkan
Cinta…..

CREDIT : Lirik/Lagu Melly Goeslaw & Krisdayanti - CINTA


Bait-bait indah yang membawa aku ke alam fantasi... membuat aku tersentuh dan sedih....
I like this song..... Pandai sungguh Melly bermain dengan perasaan...
Pe pe pun hopeenjoy this song k....

Monday, October 19, 2009

JANGANLAH BERSEDIH....

Janganlah bersedih, kerana kesedihan tidak akan mendatangkan sebarang faedah apapun pada dirimu.

Janganlah bersedih, kerana kesedihan tidak akan meringankan bebanan kamu.

Janganlah bersedih, kerana kesedihan tidak akan mendatangkan kejayaan.

Janganlah bersedih, kerana kesedihan tidak akan mampu mengembalikan keagungan.

Janganlah bersedih, kerana kesedihan tidak akan mengembalikan sesuatu yang sudah tiada.

Janganlah bersedih, kerana kesedihan hanya akan menambahkan kekesalan pada dirimu.

Berusahalah untuk sentiasa optimis, kerana ada keringanan sesudah kesedihan.


CREDIT : JANGAN BERSEDIH : KEBAHAGIAAN PASTI BERSAMA MU (BUKU) BY MADAR AL-WATHAN PUB : AL-HIDAYAH

Thursday, October 15, 2009

SOLAT HAJAT

Shalat hajat ini dilakukan saat kita punya hajat yang sangat penting. Kemujarraban shalat hajat ini ditegaskan oleh Rasulullah saw dalam sabdanya:

"Barangsiapa yang melakukan shalat pada hari Kamis empat rakaat (dua salam);

rakaat pertama setelah Fatihah membaca surat Al-Ikhlash (21 kali);

rakaat kedua setelah Fatihah membaca surat Al-Ikhlash (21 kali).

Rakaat pertama (dalam shalat yang kedua) setelah Fatihah, surat Al-Ikhlash (31 kali);

rakaat kedua (dalam shalat yang kedua) setelah Fatihah, surat Al-Ikhlash (41 kali).

Kemudian sesudah salam (dari shalat yang kedua) membaca surat Al-Ikhlash (51 kali), kemudian sujud sambil membaca Ya Allah (100 kali), kemudian memohon apa yang diinginkan.

Maka, sekiranya orang yang melakukan shalat ini memohon kepada Allah untuk memindahkan gunung niscaya gunung itu akan pindah, dan yang memohon pertolongan niscaya pertolongan itu akan datang; karena di antara dia dan Allah tidak ada hijab, dan Allah swt marah kepada orang yang melakukan shalat ini yang tidak memohon hajatnya kepada-Nya." (Mujarrabat Imamiyah: 30)

Doa Mujarrab untuk Mencapai Hajat


بسم الله الرحمن الرحيما

للهم صل على محمد وآل محمد

اِلَهِي كَيْفَ اَدْعُوكَ وَاَنَا اَنَا، وَكَيْفَ اَقْطَعُ رَجَآئِي مِنْكَ وَاَنْتَ اَنْتَ. اِلَهِي اِذَا لَمْ اَسْئَلْكَ فَتُعْطِيْنِي فَمَنْ ذَاالَّذِي اَسْئَلُهُ فَيُعْطِيْنِي؟ اِلَهِي اِذَا لَمْ اَدْعُكَ فَتَسْتَجِيْبُ لِي فَمَنْ ذَا الَّذِي اَدْعُوهُ فَيَسْتَجِيْبُ لِي؟ اِلَهِي اِذَا لَمْ اَتَضَرَّعْ اِلَيْكَ فَتَرْحَمُنِي فَمَنْ ذَاالَّذِي اَتَضَرَّعُ اِلَيْهِ فَيَرْحَمُنِي؟ اِلَهِي فَكَمَا فَلَقْتَ الْبَحْرَ لِمُوْسَى عَلَيْهِ السَّلاَمُ وَنَجَّيْتَهُ اَسْئَلُكَ اَنْ تُصَلِّيَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ، وَاَنْ تُنَجِّيَنِي مِمَّا اَنَا فِيْهِ، وَتُفَرِّجَ عَنِّي فَرَجًا عَاجِلاً غَيْرَ آجِلٍ بِفَضْلِكَ وَرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ


Bismillâhir Rahmânir Rahîm
Allâhumma shalli ‘alâ Muhammadin wa âli MuhammadIlâhî kayfa ad'ûka wa ana ana, wa kayfa aqtha'u rajâî minka wa Anta Anta. Ilâhî idzâ lam as-alka fatu'thînî faman dzal ladzî as-aluhu fayu'thînî? Ilâhî idzâ lam ad'ûka fatastajîbulî faman dzal ladzî ad'ûhu fayastajîbulî? Ilâhî idzâ lam adharra' ilayka fatarhamunî faman dzal ladzî adharra'u ilayhi fayarhamunî? Ilâhî fakamâ falaqtal bahra li-Mûsâ `alayhis salâm wa najjaytahu as-aluka an tushalliya ‘alâ Muhammadin wa âli Muhammad, wa an tunajjiyanî mimmâ ana fîhî, wa tufarrija `annî farajan `âjilan ghayra âjilin bifadhlika wa rahmatika yâ Arhamar râhimîn.

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang
Ya Allah, sampaikan shalawat kepada Rasulullah dan keluarganyaIlahi, Bagaimana aku berdoa kepada-Mu sementara aku adalah aku, bagaimana aku putus asa dari-Mu sementara Engkau adalah Engkau.

Ilahi, jika aku tidak memohon kepada-Mu yang kemudian memberi aku, kepada siapa lagi aku harus memohon yang kemudian memberi aku?

Ilahi, jika aku tidak berdoa kepada-Mu yang kemudian mengijabah doaku, kepada siapa lagi aku harus berdoa yang kemudian memperkenankan doaku?

Ilahi, jika aku tidak merendahkan diri kepada-Mu yang kemudian menyayangi aku, kepada siapa lagi aku harus merendahkan diri yang kemudian menyayangi aku?

Ilahi, sebagaimana Engkau telah membelah lautan untuk Nabi Musa (as) dan Kau selamatkan ia, aku memohon kepada-Mu sampaikan shalawat kepada Muhammad dan keluarga Muhammad, selamatkan aku dari apa yang aku takutkan, dan bahagiakan aku dengan kebahagiaan yang segera dan tidak tertunda-tunda dengan karunia dan rahmat-Mu wahai Yang Maha Pengasih dari segala yang mengasihi.

Doa ini diajarkan oleh Imam Ali Zainal Abidin (sa), salah seorang cucu Rasulullah saw yaitu putera Al-Husein bin Fatimah binti Rasulilllah saw.Doa ini diriwayatkan oleh Maqatil bin Sulaiman dari Imam Ali Zainal Abidin (sa).

Ia mengatakan:

Barangsiapa yang membaca doa ini seratus kali dan doanya tidak diijabah, maka laknatlah Maqatil. (Mujarrabat Imamiyah, hlm 114).

Ini menunjukan bahwa Maqatil bin Sulaiman telah membuktikannya, dan saking yakinnya ia berani mengatakan seperti itu.

CREDIT : FOWARD EMAIL BY ANITA

P/S kita berusaha allah s.w.t menentukannya..... setelah usaha dilakukan yakin dan tawakal kepadanya... amin

Tuesday, October 13, 2009

RAYA LAGI.... RAYA LAGI....











Advertisement







with Me








with Fazli Zainal





with Jaafar Onn





with Hot Mom



































Thursday, October 8, 2009

Wednesday, October 7, 2009

REALLY A GOOD ONE... One Moment listen please


The Moment you are in Tension

You will lose your Attention

Then you are in total Confusion

And you will feel Irritation

Then you will spoil personal Relation

Ultimately, you won't get Co - Operation

Then you will make things Complication

Then your blood pressure may raise Caution

And you may have to take Medication

Instead, understand the Situation

And try to think about the Solution

Many problems will be solved by Discussion

This will work out better in your Profession

Don't think it's my free Suggestion

It's only for your Prevention

If you understand my Intention

You will never come again to Tension


~BILL GATES~


CREDIT : TAMAN2 SYURGA

Tuesday, October 6, 2009

Tips Stress

"Cintailah diri kamu sendiri sebelum kamu mencintai diri orang lain".

Jelas daripada maksud sepotong hadis ini, kita dapat memahami bahawa kitaperlu mencintai diri sendiri terlebih dahulu berbanding orang lain. Diri kita yang selama ini masih pada tahap lama dalam pekerjaan perlu dipertingkatkan dengan cara yang dinyatakan di atas.


Kita perlu memulakan kehidupan kita dengan ceria dan penuh dengan senyuman. Kesimpulan Sebagai kesimpulannya, tekanan kerja bukanlah satu bebanan yang sukar untuk diatasi. Dengan usaha yang gigih dan kesabaran yang tinggi serta jalan penyelesaian yang jitu, bebanan yang kita alami pastinya akan dapat diselesaikan dengan jayannya.

p/s Fikir-fikirkan lah


Credit : Halaqah.net

Kata-kata Hikmah, Penawar bagi Hati


Moga Dapat direnungkan bersama kata-kata di bawah..

1) Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya sekadar senyuman.

2) Dunia ini umpama lautan yg luas. Kita adalah kapal yg belayar di lautan telah ramai kapal karam didalamnya.. andai muatan kita adalah iman, dan layarnya takwa, nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini.

3) Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.

4) Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu telalu penting dalam sebuah kehidupan. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang.

5) Hati yg terluka umpama besi bengkok walau diketuk sukar kembali kepada bentuk asalnya.

6) Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu.

7) Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan dan keamanan. Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. Bila-bila masa ia akan pecah.

CREDIT : Taman2 Syurga

Monday, October 5, 2009

Puasa Sunat Syawal, Ganti & Ziarah

Puasa sunat Syawal sememangnya amat popular di kalangan masyarakat kita hari ini. Dikesempatan ini saya suka menasihatkan semua yang ingin mengamalkan puasa sunat ini agar berhati-hati dari tipu daya syaitan yang kerap berjaya menjadikan seseorang individu yang berpuasa itu bermegah dan riya' dengan amalannya.

" kau , dah hari ker berapa dah?"
"aku dah 5 hari dah ni"
"esok aku raya (sunat syawal)"


Ini adalah antara kata-kata yang kerap didengari di bulan syawal ini.


Ia menjadi seolah-olah satu budaya untuk berlumba menamatkan puasa enam. Ia agak terpuji tetapi ia dicemari oleh habahan-hebahan yang dibuat tentang bilangan hari puasanya bertujuan melihat 'sapa lebih hebat?'.


Amat dibimbangi, tindakan ini bakal menghilangkan seluruh pahala puasa sunatnya. Kerana ia boleh menjadikan seseorang merasa riya, serta memperdengarkan amalan masing-masing yang sepatutnya di sembunyikan khas untuk Allah.

Ziarah & Puasa Sunat

Saya tidak nafikan ada yang terpaksa memberitahu apabila ada rakan yang ajak makan dan menziarahi rumah rakan. Tatkala itu, ia tidaklah terkeji dan masing-masing bertanggung jawab menjaga niat dan hati masing-masing agar tidak timbul perasaan tersebut.

Puasa sunat ini juga tidak sewajarnya menjadi penghalang menerima jemputan rakan-rakan yang membuat rumah terbuka.

Isu Keutamaan Antara Sunat Syawal & Qadha

Selain itu, satu isu yang kerap ditimbulkan berkenaan hal ini adalah tentang penggabungannya dengan puasa ganti ramadhan dan puasa yang mana satu lebih perlu diutamakan.


Jika ada yang bertanya manakah yang lebih baik di antara puasa sunat syawwal dan puasa qadha?. Jawapannya sudah tentu adalah puasa Qadha. Ini terbukti dari hadis Qudsi yang sohih

وما تقرب إلي عبدي بشيء أحب إلي مما افترضت عليه وما يزال عبدي يتقرب إلي بالنوافل حتى أحبه


Ertinya : "..dan tidaklah hampir kepadaku seorang hambaKu dengan apa juapun, maka yang lebih ku sukai adalah mereka melaksanakan amalan fardhu/wajib ke atas mereka, dan sentiasalah mereka ingin menghampirkan diri mereka kepadaKu dengan mengerjakan amalan sunat sehinggalah aku kasih kepadanya..." (Riwayat Al-Bukhari, no 6021)

Hadis tadi sebagai asas keutamaan, walau bagaimanapun dari sudut praktikal jawapannya mungkin berbeza menurut keadaan diri seseorang.

Maksudnya begini, jika seseorang itu perlu Qadha puasanya selama 30, berpuluh atau berbelas hari (kerana nifas atau haid yang lama di bulan Ramadan sebagai contoh) dan tubuhnya juga sihat dan di yakini masih kuat. Eloklah ia mengerjakan puasa sunat Syawwal terlebih dahulu di ketika itu . Ini adalah kerana waktu sunnat puasa Syawwal yang singkat berbanding Qadha (sepanjang tahun).

Bagaimanapun harus di ingat, walaupun waktu bagi puasa Qadha adalah panjang, kita tetap tidak pasti adakah kita mampu sampai ke tarikh itu atau ajal menjelang dahulu.

Seseorang yang mati sebelum mengganti puasa Ramadannya tetapi sudah berpuasa sunat Syawwal akan pasti bermasalah kerana ia dikira masih berhutang dengan Allah SWT.

Bagaimanapun seseorang yang mati setelah berjaya menggantikan puasanya tetapi tidak sempat berpuasa sunat Syawwal, pastinya tiada sebarang masalah pun, malah mungkin ia juga mungkin boleh mendapat pahala sunat syawal itu sekali. Berdasarkan sabda Nabi SAW

‏إن الله كتب الحسنات والسيئات ثم بين ذلك فمن هم بحسنة فلم يعملها كتبها الله له عنده حسنة كاملة فإن هو هم بها فعملها كتبها الله له عنده عشر حسنات إلى سبع مائة ضعف إلى أضعاف كثيرة ومن هم بسيئة فلم يعملها كتبها الله له عنده حسنة كاملة فإن هو هم بها فعملها كتبها الله له سيئة واحدة


Ertinya " ... barangsiapa yang beringinan melakukan kebaikan tetapi tidak melakukannya, telah di tuliskan oleh Allah baginya pahala penuh, maka jika ia beringinan dan kemudian melakukannya, di tuliskan 10 pahala sehingga 700 kali ganda.." ( Riwayat Al-Bukhari, no 6010)


Kita harus memahami bahawa darjat puasa Qadha adalah lebih tinggi dan tanggungjawab bagi menunaikannya adalah jauh lebih besar dari sunat Syawwal, ini kerana puasa qadha adalah puasa wajib dan merupakan ‘hutang' ibadah dengan Allah berbanding puasa syawwal yang hanyalah sebagai tambahan pahala.


Isu Gabung Sunat & Qadha

Isu menggabungkan puasa qadha dan syawal sememangnya amat popular, pandangan ringkas saya adalah seperti berikut :-

Tidak elok untuk menggabungkan kedua-duanya bagi mereka yang mampu (dari sudut kesihatan tubuh dan lain-lain) untuk memisahkannya. Ini kerana sepengetahuan saya tiada dalil yang specifik membuktikan Nabi SAW pernah melakukannya atau menganjurkan kepada para sahabat untuk menggabungkannya.

Apabila Nabi, sahabat dan salaf soleh tidak melakukannya maka pastinya ia bukanlah amalan yang terpilih dan terbaik kerana pilihan Nabi SAW dan para sahabat selamanya adalah yang terbaik.

Malah terdapat juga hujjah-hujjah yang menyebabkan pandangan yang yang mengharuskan penggabungan ‘qadha dan ganti' itu dipersoalkan, iaitu :-

1. Jika seseorang mengatakan boleh gabung puasa qadha (yang wajib) dengan puasa syawwal (yang sunat) maka sudah tentu selepas ini timbul pula individu yang cuba menggabungkan solat wajib dengan solat sunat, seperti gabungan solat isyak dengan terawih, atau subuh dengan ‘tahiyyatul masjid' atau dengan solat sunat fajar, atau solat jumaat dengan solat sunat ‘tahiyyatul masjid'. Maka ini pasti menyebabkan masalah lain timbul dalam ibadah wajib termasuk rekaan-rekaan pelik seperti solat fardhu subuh campur istikharah dan lain-lain.

2. Menurut Prof. Dr Syeikh Abd Malik as-Sa'dy (ex-Lajnah Fatwa Iraq) dan Prof Dr Mohd ‘Uqlah el-Ibrahim (Jordan) mereka berpendapat bahawa amalan wajib tidak boleh digabungkan dengan apa-apa amalan wajib atau sunat lain, kerana amalan wajib memerlukan tumpuan khusus yang tidak berbelah bahagi semasa pelaksanaannya dan ia perlu bagi mengangkat tuntutan kewajibannya. Justeru, tindakan menggabungkan ini pasti mengurangkan kesempurnaan hamba dalam menunaikan tuntutan wajib mereka. Wallahu a'lam.

3. Tindakan A'isyah r.a yang melewatkan Qadha pula boleh di jadikan hujjah bahawa beliau mengasingkan kedua-dua puasa Qadha dan Syawwal. Maka inilah yang terpilih sepatutnya. (tidak gabungkan kerana Aisyah r.a tidak menggabungkannya) .

Aisyah menyebut :

كأن يكون عليّ الصيام من شهر رمضان فما أقضيه حتى يجئ شعبان

Ertinya : Kewajiban ke atasku untuk puasa (Qadha) dari puasa Ramdhan, tidaklah aku menggantinya sehingga datang sya'ban" ( Riwayat Muslim, no 101)

4. Amalan wajib (qadha) memerlukan niat yang ‘jazam' (tepat dan pasti) maka tindakan mengabungkan ia dengan niat puasa sunat mungkin boleh merosakkannya kepastiannya. Kerana itulah ulama yang mengizinkannya mencadangkan agar diniat puasa qadha sahaja, adapun syawwal itu dipendam sahaja dengan harapan Allah menerimanya.
Bagaimanapun, ulama yang mencadangkan ini jelas menyatakan bahawa tindakan menggabungkannya tetap mengurangkan pahala sunat syawwal ini kerana tidak diniat dan tidak dilakukan sepenuhnya (Hasyiah As-Syarqawi ‘ala al-Tahrir, Syeikh Zakaria Al-Ansary, 1/427; naqal dari Min Ahsanil Kalam Fil Fatawa, Atiyyah Saqr, 2/23)


5. Malah ada pula yang berhujjah bahawa amalan sunat tidak boleh ditunaikan sebelum amalan fardu. Demikian menurut Syeikh Abu Raghib al-Asfahani, Syeikh Ihsan Muhammad 'Aayish al-'Utaibi dan juga di sebutkan oleh Dr Yusof Al-Qaradawi di dalam kitabnya Fiqh Awalwiyyat. Ini ada asasnya kerana berdasarkan hadith Nabi SAW

من صام رمضان ثم أتبعه ستاً من شوال فكأنما صام الدهر


Ertinya: "Barangsiapa telah berpuasa Ramadan kemudian diikuti dengan 6 hari dari dari Syawwal (puasa) maka ia adalah seperti (pahala) puasa ad-Dahr (setahun)" (Riwayat Al-Bukhari, no 6502).

6. Kita dapat melihat penggunaan ‘fe'il madhi' iaitu ‘past tense' bagi puasa Ramadan, mungkin sahaja boleh membawa makna sesiapa yang belum lengkap puasa Ramadannya perlulah melengkapkan dahulu, kemudian barulah mereka layak bagi mendapat peruntukan pahala sunat Syawwal.

7. Hujjah ulama yang mengharuskannya adalah hadith

" Sesungguhnya amalan itu berdasarkan kepada niat, dan bagi seseorang apa yang diniatkan." (Riwayat Bukhari, no 1, 1/12)


Ia dilihat agak umum, memang benar apa yang diniatkan adalah penting, tetapi niat mempunyai kaedah dan cara-caranya bagi diterima, contohnya seperti niat solat yang di cadangkan di dalam mazhab Syafie dimulakan semasa lafaz takbiratul ihram di sebut, jika tidak niat itu tidak dikira. (Rujuk Al-umm, hlm 78, cet Baytul Afkar; Rawdhah At-Tolibin, An-Nawawi, cet Baytul Afkar, hlm 103).


Justeru, niat juga ada displinnya dan tidak boleh di buat sesuka hati di dalam ibadah.


Kesimpulan


Kesimpulan dalam yang mengutarakan perbincangan yang terbatas ini : Elok sangat tidak digabungkan dan elok sangat didahulukan yang wajib (qadha) daripada sunat (syawwal);
Pandangan yang membolehkan saya anggap sebagai rukhsah "keringanan" bagi mereka yang mempunyai kesukaran kerana uzur dan tidak mampu untuk mengasingkannya. Antara ulama yang membolehkan untuk menggabungkannya adalah beberapa ulama dari mazhab Syafie (Mughni al-Muhtaj, 1/602), Assembly of Muslim Jurists in America (AMJA), Syeikh Atiyyah Saqar, panelis fiqh Islam online.net dan beberapa yang lain.


Sekian


Zaharuddin Abd Rahman
http://www.zaharuddin.net/

p/s: Diharap dengan terpamernya artikel ini, ianay dapat menjawap segala persoalan didalam hati dan fikiran kita.... Insyallah...

Thursday, October 1, 2009

Hari raya story....





as salam.....

salam lebaran kembali jua....

emm pe cite raya kengkawan ku..... sonyap je... pakcik joe pun sonyap..... ko banyak makan lemang eik....

aku nye raya ok je..... happening biasa la balik kg... 1st raya g umah opah aku.... tak sampai 3 minit dari umah aku dah sampai.....
dari pagi sampai potang tak putus-putus layan tetapi.... tima tu rasanya pakai baju raya pun xde makna.... kena sinsing tangan juga...... baik pakai t-shirt je... jadi orang dapur basuh pinggan dan sewaktu dengannya.... tapi bukan aku sorang la... kakak ipar aku pun ada.....

past tu raya ke-4 aku buat half open house..... kui..kui.... ni open house yang x terancang..... my bro la nie..... nak buat gak.... takpe la... aku pun join the club la.... wat apo yang patut....
menu utama..... laksa resepi ibunda ku yang tercinta........... aku tolong g pasar n wat pe yg patut je.....

perghhhhhhh lama x makan laksa mak aku... aku kira2 lepas ayah aku meninggal ada la dalam 2 kali je mak aku buat..... (coz arwah ayah aku suka makan laksa)....
laksa complete dengan otak udang tu... sapa resdung tu comporm dah x ingat resdung punya sedpnya.....

lupa plak aku nak snap gambar laksa tu.... lain2 kali aku snap picture.....

kuih raya umah aku...ada yg dah abis... raya kali nie best la gak aku cuti lama tu... aku balik awal ke kg and balik lambt plak ke pej... kua..kua.... takut jam punya pasal.....

lupa plak...

masa raya hari tu,m member pej aku.... si yop tu kahwen.. ko ni yop orang nak raya ko sebuk nak kawen...
kua..kua...

pe-pe pun aku wish kat ko.... selamat pengantin baru, dan selamat menempuh alam rumah tangga...
so after this ko dah banyak tanggung jawap.... jangan nak main2 lagi eik.....

sory coz kitaorang tak dapat g wedding ko...... budget lari.... pe2 pun kita ornag tetap bagi adiah kat ko.....


SELAMAT PENGANTIN BARU

SHAHRUL AZMAN & ZALINA