Baru kul 11.00 pagi... dah pk juadah buka... almaklum la duk bujang ni beli luar le...
korang pernah dengar tak makan nama nasi ambang... mesti sure punya... famous dikalangan orang jawa..
syu tak pernah la plak rasa nasi ni... coz tak silap la makanan ni dimakan dalam 1 talam dikongsi seramai 3-5 orang.... Sapa yang tak kisah tu boleh la try makan ramai2... Yang kisah tu... agak sukar la juga... MOtif makan reramai ni nak eratkan silaturahim... Jangan sampai bergaduh berebut ayam sudah... hehehe
Dalam satu talam , ada nasi putih, ikan masin, kacang tanah goreng, serunding kelapa, ayam goreng setengah ekor atau ayam masak kicap dan satu jenis sayur. Kadang2 diselitkan juga mee atau bihun....
Ni resepi nasi ambang syu ambik dari blog
Nasi putihAyam masak kicap (selalu nya 1/4 setiap hidang)
Sambal goreng (sayur campur orang jawa)
Serunding kelapa
Mee Hoon goreng
Ikan kering bulu ayam digoreng (ikan yang kecil2 bila digoreng rangup)
Ulam timun
Rempeyek kacang tanah atau apa2 keropok
Tempe goreng
Optional
Cara Hidang
1- Nasi putih diisi ke dalam dulang besar.
2- Letak ayam ditengah2 kemudian bahan2 lain dikelilingnya.
Kadang2 tuan rumah sudah memberi sukatan iaitu kalau hidangan untuk 4 orang, bahan tersebut diletak secara berselang-seli samada 2 bahagian atau 4 bahagian. Kalau diletak satu bahagian setiap satu pun tidak mengapa.
3- Selalunya ade seorang menjadi wakil setiap hidang untuk membahagikan hidangan tersebut sama rata.
Sumber Gambar diperolehi daripada http://www.flickr.com/photos/umami88/53046353/
dan juga http://www.flickr.com/photos/66376012@N00/35010260/
No comments:
Post a Comment