Thursday, September 11, 2008

Bingka Roti..

Cuba Try Test


Bahan2:
10 keping roti
susu / santan (akak pakai susu full cream)
2 bijik telur .. kita guna kuning telur shj .. nk kurangkan bau telur (hahhaha...seimbangkan sukatan ikut suka rasa yer )
2 sudu tepung kastard
2 sudu butter (cairkan)
gula secukup rasa
sedikit esen vanilla
sedikit kismis (nie kita sajer tambah sendirik)


Cara2 nye:
carik-carikkan roti tu...kulit jgn buang. ni nak kasi puding tu ada kaler2 coklat sket
masukkan susu dlm roti. agak2 kasi sampai roti tu lembab secukupnya dah la. jgn byk sgt nanti puding lembik


masukkan telur, butter, esen vanilla, tepung kastard, gula secukup rasa & kismis. (kak jah nie dia ske manis2 buah sajork)

kacau2 sampai sebati ..oh ya sapukan keliling kt bhg dalam loyang dgn butter utk mengelakkan adunan bingka melekat plk nanti ..

bakar atas api kecik selama 40 min. kalu guna oven kena pandai2 ejas okeh!


Untuk Gravy :-
susu + tepung kastard 1 sudu + gula + sedikit esen vanilla + garam yg sangattttttlah sedikit okeh! (nak kasik lemak je) dan panaskan atas api sederhana sampai pekat.


Terima Kasih http://nuruldiana008kitchen.blogspot.com

No comments: